Claim je letselschade
Vul het formulier in en we bekijken GRATIS je kansen!

Of bel ons vandaag nog.
We staan voor je klaar.
020 514 81 15

Letselschade door een verkeersongeluk

Fietser. Scooterbestuurder. Automobilist. Voetganger. Skater. Hoe voorzichtig je ook bent, een verkeersongeluk zit in een klein hoekje. De gevolgen van een aanrijding kunnen ernstig zijn. Zeker wanneer je als voetganger of fietser wordt geraakt door een auto. Maar wie is er aansprakelijk als jij gewond raakt? En wie betaalt de kosten voor je medische behandeling of voor je juridische hulp?

Aansprakelijkheid bij aanrijding

De beoordeling van aansprakelijkheid bij ongevallen in het verkeer gebeurt op basis van de algemene verkeersregels. Word je aangereden omdat iemand anders door het rode licht reed, dan zal die ander aansprakelijk zijn voor de aanrijding en jouw letsel. Maar niet altijd is het zo duidelijk en moet op basis van nader onderzoek worden beoordeeld wie fout is geweest. Dat kan lange tijd in beslag nemen, zeker wanneer niet goed achterhaald kan worden hoe een aanrijding kon plaatsvinden. Bijvoorbeeld omdat een van de betrokken partijen niet de waarheid vertelt en er geen getuigen zijn. In die gevallen is het belangrijk dat je met de juiste aanpak en juridische ondersteuning de waarheid alsnog boven water krijgt, wil je jouw schade vergoed kunnen krijgen.


Voorbeelden van aansprakelijkheid bij verkeersongeval

  • Ontstaat er een ongeval doordat je geen voorrang krijgt? Dan is de ander aansprakelijk.
  • Word je als fietser omver gereden door een bromfietser die plotseling rechtsaf slaat? Dan is hij aansprakelijk.
  • Word je aangereden door iemand die te hard of roekeloos rijdt? Dan is hij aansprakelijk.

Aansprakelijkheid niet altijd duidelijk

Soms is het onduidelijk hoe een ongeval is ontstaan. Of leggen de bij het ongeval betrokken partijen tegenstrijdige verklaringen af. Dan is het lastig om na te gaan wat er precies is gebeurd, en ook niet eenvoudig te bepalen wie (de meeste) schuld heeft aan het ongeval, ofwel wie aansprakelijk is. Kan niet worden achterhaald wie aansprakelijk is, wordt de toedracht van een aanrijding door de andere verkeersdeelnemer ontkent of geeft hij daarover een andere verklaring, dan zal met nadere rechtsmiddelen onderzocht moeten worden of er meer informaties c.q. bewijs over de ongevalstoedracht boven water kan worden gekregen. Dat kan bijvoorbeeld met een voorlopig getuigenverhoor of met een verkeersongevallenanalyse door een daarin gespecialiseerd bureau.

Sterke en zwakke weggebruikers

In het verkeer onderscheiden we ‘sterke' en ‘zwakke' weggebruikers. Onder sterke weggebruikers valt eigenlijk alle gemotoriseerd verkeer en ook trams. Zwakke weggebruikers zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: voetgangers, fietsers en bijvoorbeeld ook skateboarders.

Kwetsbare verkeersdeelnemers worden in bescherming genomen tegen sterke weggebruikers. Bij een verkeersongeluk waarbij deze twee partijen betrokken zijn gelden namelijk speciale regels voor aansprakelijkheid en schadevergoeding.

Indien een aanrijding plaatsvindt tussen gelijkwaardige verkeersdeelnemers, dus bijvoorbeeld tussen twee auto's of tussen twee fietsers, gelden er geen speciale aansprakelijkheidsregels, maar dient aan de hand van de normale verkeersregels te worden beoordeeld wie (het meeste) in de fout is gegaan.

Aansprakelijkheid: de basis voor schadevergoeding

Staat aansprakelijkheid eenmaal vast, dan betekent dit dat je schade als gevolg van de aanrijding wordt vergoed door de verzekeraar (van de veroorzaker van de aanrijding). Is de aansprakelijkheid voor 100% erkend, dan zal je schade volledig worden vergoed. Komt de aansprakelijkheid bijvoorbeeld voor maar 60% vast te staan, omdat je zelf ook erg onvoorzichtig bent geweest, dan wordt dus ook maar 60% van je schade vergoed. De andere 40% moet je dan zelf dragen c.q. wordt niet vergoed.

Schadevergoeding: schade bewijzen

Als slachtoffer van een aanrijding die vergoeding verlangt van zijn schade, ben je juridisch de eisende partij. Dat betekent dat je de schade die je lijdt zult moeten aantonen. Bovendien wordt alleen de schade vergoed die een gevolg is van de aanrijding. Ook dat zul je moeten aantonen. Als je dus vergoeding wilt van gemaakte kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, of voor inkomensnadeel, dan zul je die schadeposte moeten kunnen aantonen. Zie ook schadeclaim indienen, hoe werkt het?

Ik wil advies over…

Eline helpt jou op weg
met een claim!