Claim je letselschade
Vul het formulier in en we bekijken GRATIS je kansen!

Of bel ons vandaag nog.
We staan voor je klaar.
020 514 81 15

Aansprakelijkheid bij sport- en spelsituaties

Of je nou voetbalt, schaatst of tennist, ook tijdens sport- en spelsituaties kun je letsel oplopen. Dat kan zelfs ernstig letsel zijn. Kun je degene die het sportongeval heeft veroorzaakt dan ook aansprakelijk stellen? In sommige gevallen wel. Het is echter niet vanzelfsprekend dat deze persoon aansprakelijk is. Dit wordt beoordeeld op basis van de spelregels en de aard van de sport of het spel.

Eigen risico of onrechtmatig gedrag?

Als er letselschade ontstaat tijdens een wedstrijd of training is er niet altijd sprake van onrechtmatig gedrag. Als je deelneemt aan sport of spel weet je namelijk dat je bepaalde risico's loopt. Risico's die soms kunnen leiden tot letsel. Het is echter iets anders wanneer gedrag van iemand verder gaat dan hetgeen je van elkaar bij die sport of het spel mag verwachten. Als de spelregels worden overtreden. Als de grens wordt overschreden. In zo'n geval is iemand die letsel veroorzaakt aansprakelijk voor onrechtmatig gedrag.


Voorbeelden van risico's die bij sport en spel horen

  • Tijdens een voetbalwedstrijd krijg je een trap tegen je been.
  • Tijdens het spelen met een beachball set, slaat de ander met het houten racket het plastic balletje hard op je oog. Hierdoor verlies je je zicht gedeeltelijk.
  • Tijdens een judowedstrijd kun je (ook buiten de mat) tegen de grond worden geworpen.
  • Tijdens het schaatsen kan iemand anders vallen en jou meesleuren in zijn val.

Beoordelen onrechtmatig gedrag

Onrechtmatig gedrag in sport- en spelsituaties wordt anders beoordeeld dan onrechtmatig gedrag in het algemeen. Dit omdat sommige sport- of spelsituaties risico's met zich brengen. Soms moet je zelfs het risico op letsel incalculeren wanneer je eraan deelneemt. Als je bijvoorbeeld een contactsport uitoefent, zoals judo of boksen. Maar ook als je voetbalt of hockeyt is de kans reëel dat je letsel oploopt.

Verschil kleine en grote overtreding

Uit de praktijk blijkt dat aansprakelijkheid van de een ten opzichte van de ander niet snel wordt aangenomen. De reactie van een scheidsrechter is hiervoor een goede graadmeter. Zou hij een rode kaart geven of niet? Bij een kleine overtreding of lichte overtreding van de spelregels wordt meestal geen onrechtmatig gedrag aangerekend. Dit ligt anders voor grove overtredingen, of als je iets doet waarvan je van tevoren kun inschatten dat het ernstig letsel kan veroorzaken. Hiervoor kun je wel aansprakelijk worden gehouden. Er is dan sprake van onrechtmatig gedrag.


Voorbeelden van onrechtmatig gedrag in sport- en spelsituaties

  • Tijdens een voetbalwedstrijd tackelt iemand jou met gestrekt been tegen de enkel.
  • Je tegenstander werpt jou tegen de grond tijdens een judowedstrijd nadat de scheidsrechter het eindsignaal al heeft gegeven.
  • Als een kind met een windbuks 'speelt' en jouw kind ernstig letsel oploopt. Ondanks het feit dat het kind het letsel niet met opzet heeft toegebracht is er toch sprake van onrechtmatig gedrag.
  • Je tegenstander slaat de tennisbal hard naar je toe terwijl de wedstrijd al is afgefloten.

Aansprakelijkheid organisator sport- en spelsituaties

Ook de organisator kan aansprakelijk zijn wanneer jij ernstig letsel oploopt doordat je betrokken raakt bij een ongeval tijdens een sport- of spelsituatie. Bijvoorbeeld doordat er geen of onvoldoende instructies zijn gegeven of doordat deelnemers geen beschermende kleding of een helm droegen. Aan de verantwoordelijkheid van de organisator of begeleider worden strenge eisen gesteld.


Voorbeeld aansprakelijkheid organisator evenement

Tijdens een survivaltocht val je enkele meters naar beneden. Daardoor loop je ernstig letsel op. De val op zich wordt mogelijk gezien als een risico dat bij deelname aan een survivaltocht hoort. Een risico dat je als deelnemer van tevoren kon inschatten. Als het hersenletsel is ontstaan doordat je geen helm droeg, omdat je die niet van de organisator hebt ontvangen, dan is de organisator aansprakelijk voor het letsel omdat het te vermijden was.

Ik wil advies over…

Eline helpt jou op weg
met een claim!