Claim je letselschade
Vul het formulier in en we bekijken GRATIS je kansen!

Of bel ons vandaag nog.
We staan voor je klaar.
020 514 81 15

Aansprakelijkheid bij dieren

Wanneer je wordt aangevallen door een hond of een trap krijgt van een paard kun je ernstig letsel oplopen. Bijtwonden in je been of erger nog, in je gezicht zijn traumatisch. Ook de trap van een paard kan ernstig letsel tot gevolg hebben. Het dier kun je daarvoor niet aansprakelijk stellen, zijn eigenaar/bezitter wel. In de wet is namelijk geregeld dat de bezitter aansprakelijk is voor schade die het dier heeft berokkend uit ‘eigen energie van het dier’.

Onder bezitter wordt verstaan degene die het dier onder zich heeft c.q. daar de verantwoording over draagt. Vaak is dat ook de eigenaar, maar dat hoeft niet. ‘Uit eigen energie’ van het dier wil zeggen dat het letsel werd veroorzaakt doordat het dier ‘zomaar’ en zonder dat het daartoe werd aangestuurd of bevolen, gedrag vertoonde waardoor het letsel is ontstaan. Een beveiligingshond die op commando een dief te grazen neemt doet dit niet uit eigen energie. Maar een hond die totaal onverwacht een kind bijt dat voorbij loopt, doet dit uit eigen energie en in dat geval is de bezitter aansprakelijk.

Deze vorm van aansprakelijkheid betreft een zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Daarbij is niet van belang of de bezitter schuld treft voor het ontstaan van de schade of het letsel. Ook al kan hij er zelf niks aan doen dat de hond heeft gebeten of het paard heeft getrapt, omdat hij bezitter is, is hij aansprakelijk, verantwoordelijk. Dat is als zodanig geregeld in onze wet. De bezitter heeft wat dat betreft ook weinig mogelijkheden onder die aansprakelijkheid uit te komen.

Eigen schuld?

In sommige situaties wordt er rekening mee gehouden dat bepaalde activiteiten met dieren, gevaren of risico’s met zich brengen. Het trainen van politiehonden als pakwerker of het berijden van een paard geeft een verhoogd risico op een situatie dat het dier onverwacht gedrag vertoond en daardoor letsel ontstaat. In de rechtspraak wordt dat beoordeeld als een vorm van eigen schuld. Paardrijden wordt gezien als een sport die een verhoogd risico met zich brengt dat het paard onberekend gedrag vertoond waardoor letsel ontstaat. Dat kan ertoe leiden dat de aansprakelijkheid wordt verminderd met een deel eigen schuld, uitgedrukt in een percentage, bijv. 25%. Dat betekent dat je dat deel van je schade niet vergoed krijgt en dus 25% van je schade zelf moet dragen.

Anderen bekeken ook

Ik wil advies over…

Eline helpt jou op weg
met een claim!