4 tips bij letselschade

Letselschade is niet iets waar je elke dag mee te maken krijgt. Mocht je onverhoopt toch slachtoffer worden van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of medische fout, dan is het handig om te weten wat je het beste kunt doen en waar je op moet letten.

Tip 1: Zoek medische hulp

Meld je nadat je letsel hebt opgelopen zo spoedig mogelijk bij een arts, bijvoorbeeld je huisarts of de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Als je klachten ervaart is het namelijk belangrijk dit direct vast te laten leggen. Zo kan er gedurende het proces geen twijfel ontstaan over de vraag of er een ongeval heeft plaatsgevonden, en of het letsel daadwerkelijk voortkomt uit het ongeval.

Tip 2: Verzamel bewijs

Als slachtoffer van letselschade kun je de andere partij aansprakelijk stellen. Om aanspraak te maken op een vergoeding voor de opgelopen schade moet je bewijs leveren. Je moet zowel de aansprakelijkheid van de andere partij als jouw letsel en jouw schade kunnen bewijzen. Daarom is het belangrijk om vanaf het moment van het ongeval alles nauwkeurig bij te houden. Noteer welke kosten je hebt gemaakt en wanneer je bij wie onder behandeling bent geweest. Maar bijvoorbeeld ook welke activiteiten je door je letsel niet meer kunt uitvoeren.

Tip 3: Schakel juridische hulp in

Om zeker te weten dat je krijgt waar je als slachtoffer recht op hebt, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een belangenbehartiger die gespecialiseerd is in letselschade kent het schaderegelingspraktijk op zijn duimpje. Hij loodst je door het hele schaderegelingstraject, neemt je als het ware bij de hand en behoed je voor misstappen. Hij kan je adviseren en helpen bij het verzamelen van bewijs en zal je belangen behartigen in de onderhandelingen met deskundige en kritische verzekeraars of andere partijen. Ga daarbij niet over één nacht ijs en maak een weloverwogen keuze. Informeer bijvoorbeeld naar de werkwijze. En kijk of je wel een goed gevoel hebt bij de desbetreffende persoon.

Tip 4: Denk goed na voordat je een definitieve regeling treft

Bij de onderhandelingen over een schadevergoeding wordt o.a. rekening gehouden met eventuele risico's voor de toekomst. Denk aan een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid of verergering van je klachten op oudere leeftijd. Dergelijke risico's kunnen aanleiding geven om bij de onderhandelingen een hogere schadevergoeding te claimen. Wanneer de risico's echter moeilijk in te schatten zijn of je nog erg jong bent, is het soms beter om een voorlopige regeling te treffen met de verzekeraar in plaats van een definitieve. Dit wordt een regeling met een voorbehoud genoemd. Je kunt dan op een later moment aanvullende schadevergoeding claimen, als die verhoogde risico's zich aandienen. Laat je hierover en hierbij goed adviseren door je belangenbehartiger.

Ik wil advies over…

Eline helpt jou op weg
met een claim!