/ letselschade

Hoe wordt een letselschade vastgesteld?

Schade wordt vastgesteld aan de hand van het verschil tussen de situatie van het slachtoffer zonder letsel en de situatie met het letsel.

Simpel gezegd is letselschade het verschil tussen:

“Wat kon je en wat kun je; wat had je en wat heb je?”

Door het eenvoudigweg beantwoorden van deze vragen wordt goed inzicht verkregen in de gevolgen van letsel en de schade die dat veroorzaakt. Hieronder worden een aantal voorbeelden beschreven, waardoor het vanzelf duidelijker wordt.

Voorbeeld 1

Wat kon je en wat kun je?

Ik kon alles tot het moment van het ongeval, na het ongeval kan ik niet meer werken en ben ik arbeidsongeschikt. Mijn loon is vervangen door een uitkering. Het verschil is de inkomensschade en is concreet in kaart te brengen, met de vraag:

Wat had je en wat heb je?

Ik had een loon van € 2.000,– per maand en heb nu een uitkering van € 1.200,– per maand. Het verschil van € 800,– per maand vormt de schade.

Voorbeeld 2

Wat kon je en wat kun je?

In en om het huis deed ik alles zelf, ik schilderde, kon leidingen zelf vervangen, onderhield de tuin, kortom, eigenlijk kon ik in en om de eigen woning alle voorkomende werkzaamheden verrichten. Na het ongeval kan ik nog slechts lichte werkzaamheden doen in het huishouden. De zwaardere taken moeten worden overgenomen door een ander, net zoals alle onderhouds- en kluswerkzaamheden. De schade wordt duidelijk door beantwoording van de vraag:

Wat had je en wat heb je?

Ik had voor het onderhoud van de eigen woning en voor de huis- houding geen extra kosten. Vanaf het ongeval kost de huishoudelijke hulp mij € 1.200,– per jaar en ben ik voor de loodgieter, de schilder en de klusjesman gemiddeld € 2.000,– per jaar kwijt. Deze extra kosten van € 3.200,– per jaar zijn schade die moet worden meegenomen.

Letsel.nl - 29 Apr 2019

Meld je ongeval…