Claim je letselschade
Vul het formulier in en we bekijken GRATIS je kansen!

Of bel ons vandaag nog.
We staan voor je klaar.
020 514 81 15

Letselschade en eigen schuld

Soms ben je als slachtoffer (deels) zelf verantwoordelijk voor het ontstane letsel of de veroorzaakte schade. In dat geval spreken we van eigen schuld. Dit heeft mogelijk gevolgen voor jouw schadevergoeding.

Wanneer is er sprake van eigen schuld?

Bij letselschade door eigen schuld heb je het letsel of de schade zelf mede veroorzaakt of verergert. Door je onvoorzichtig te gedragen of onoplettend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meerijden met een bestuurder die teveel alcohol gedronken heeft.
  • Motorrijden zonder helm.
  • Autorijden zonder gordel.
  • Een noodzakelijke medische handeling weigeren waardoor je letsel verergert.

Gevaarlijke hobby of activiteit

Het kan ook zijn dat je jezelf bewust in een gevaarlijke situatie hebt gebracht. Bijvoorbeeld doordat je een risicovolle hobby hebt of deelneemt aan activiteiten die riskant zijn. Een voorbeeld: jouw hobby is paardrijden. Je weet dat het mogelijk is dat je paard opeens steigert. Je loopt dan het risico om van je paard te vallen en verwondingen op te lopen. Toch weerhoudt dat jou er als ruiter niet van om paard te rijden.

Krijg ik (toch) schadevergoeding bij eigen schuld?

Jouw onvoorzichtige gedrag of onoplettendheid kan gevolgen hebben voor de schadevergoeding. Er zijn drie mogelijke uitkomsten.

1. Je ontvangt volledige schadevergoeding

Het is mogelijk dat jouw eigen, onvoorzichtigheid geen invloed heeft gehad op het ontstaan van het ongeval of het letsel. In dat geval is heeft jouw onvoorzichtige gedrag geen consequenties en zal jouw schade volledig dienen te worden vergoed.

2. Je ontvangt minder schadevergoeding

Als jouw gedrag heeft bijgedragen aan het ontstaan van het letsel of dat heeft verergerddan ben je ook zelf voor een deel verantwoordelijk voor de schade.. En dan ook voor de financiële gevolgen . Jouw ‘eigen schuld' wordt in dat geval uitgedrukt in een percentage. Dit percentage wordt in mindering gebracht op de schadevergoeding. Je kunt het dus eigenlijk zien als een kortingspercentage. Als jouw aandeel wordt vastgesteld op 25%, krijg je dus maar 75% van de schade vergoed.

3. Je ontvangt geen schadevergoeding

Heeft jouw eigen gedrag een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van de schade dan het gedrag van de ander? Dan wegen jouw fouten zwaarder. Dat kan ertoe leiden dat je geen recht hebt op schadevergoeding, en dat je dus zelf de schade moet dragen.


Voorbeeld schadevergoeding: wel of geen eigen schuld

Een auto moet uitwijken voor een bromfietser en botst tegen een boom. De bijrijder droeg geen autogordel.

Scenario 1

De bijrijder loop ernstig hersenletsel op door het ongeval. Medisch deskundigen stellen vast dat het hersenletsel niet zou zijn ontstaan als hij wel een autogordel gedragen had. Er is dus sprake van eigen schuld. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van de schadevergoeding. Het slachtoffer is voor 30% zelf verantwoordelijk voor het letsel, en krijgt dus maar 70% van zijn schade vergoed.

Scenario 2

De bijrijder heeft een gebroken arm doordat hij tijdens het ongeluk bekneld raakte in de auto. Het dragen van een autogordel had dat letsel niet voorkomen. Doordat de botbreuk niet is ontstaan door het onvoorzichtige gedrag van het slachtoffer wordt de schade volledig vergoed.

Eigen schuld bij bedrijfsongeval

Als je te maken krijgt met een bedrijfsongeval speelt eigen schuld geen rol. De werkgever is altijd 100% aansprakelijk. Zelfs als het letsel ontstaat doordat je als medewerker onvoorzichtig bent geweest.

Dit vloeit voort uit rechtspraak van onze hoogste rechter, de Hoge Raad. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens werk aan de lopende band even niet oplet doordat je aan het kletsen bent met je collega en je als gevolg dan met je arm komt vast te zitten in de lopende band en ernstig letsel oploopt, zal je werkgever die schade volledig moeten vergoeden, ook al was je zelf onvoorzichtig.


Ik wil advies over…

Eline helpt jou op weg
met een claim!